Angst, moed en vertrouwen

Angst, moed en vertrouwen. Drie begrippen die voor mij dicht bij elkaar liggen.

Deze week heb ik weer mijn 3 maandelijkse controle en ik merkte de afgelopen week al dat ik tegen deze week aan zit te ‘hikken’. Dan komt de angst weer om te hoek kijken. Angst voor wat de oncoloog vrijdag gaat zeggen. Angst voor de uitslag. Wat als ….. Wat als de uitslag niet goed is. Dat de tumormarker niet omlaag of stabiel is gebleven, maar is verhoogd. Wat als de CT-scan een slechter beeld laat zien. Wat als …..

Ik voel de spanning in mijn lijf. Hoe kan ik met deze spanning omgaan, met de angst die elke keer weer de kop opsteekt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel, maar oooohhhh zo lastig, want het gaat om moed en vertrouwen.

De moed om de angst en de spanning onder ogen te zien. De moed om hier in dit blog daar woorden aan te geven en dit met iedereen te delen.

Het vertrouwen dat mijn lijf met alles wat ik doe (zowel regulier als alternatief) in staat is om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven. Het vertrouwen dat ik met deze angst en spanning kan (leren) omgaan. En het vertrouwen dat er nog heel veel leuke dingen op mijn pad komen.

Afbeelding: Buddha Doodles door Molly Hahn

Vorig jaar op 8 juli deelde ik deze tekst al op Facebook. Een berichtje van Facebook herinnerde me hier aan en voor mij was dit de aanzet voor het schrijven van dit nieuwe blog. Voor mij dan ook geen toeval dat vandaag (10 juli 2017) deze tekst van Lichtflits op Facebook voorbij kwam. En daarom deel ik dit graag met je, omdat deze tekst mij moed geeft. En .. omdat alles er mag zijn.

Moed en angst horen bij elkaar.
Waar angst is, is moed ook aanwezig.
Angst wil je op je plek houden
en is een sterke kracht.
Maar de liefde in jou is altijd sterker.

Angst gaat vaak over wat er zou kunnen gebeuren,
verhalen in je hoofd die allerlei vormen aannemen,
waardoor je lichaam reageert.

Wanneer je angstverhalen regelmatig herhaalt
worden ze een onbewust riedeltje, en reageert
je lichaam zonder dat je je bewust bent dat het
verborgen verhaal zich afspeelt.

Wanneer verhalen jaren in je leven,
ga je de confrontatie met je angst uit de weg.
Je past je leven zo aan, dat die vervelende gevoelens
of de spanning in je lichaam niet opkomen.

Tot je in je leven geconfronteerd wordt met verandering.
Het leven je wil laten zien dat je op haar mag vertrouwen,
en dat het tijd is om je angsten onder ogen te zien,
zodat je hun onwaarheid kunt ontmaskeren.

En terwijl jij naar de buitenwereld wijst naar alle situaties
die jouw angsten bevestigen, die je vertellen dat het
maar goed is dat je er bang voor bent.
Begint er ergens binnenin jou het besef dat als je verder
wilt je ze toch echt moet gaan onderzoeken.

Angst is een sterke kracht, het kan je totaal klem zetten.
Het zijn verhalen die niet berusten op waarheid.
En ook al lijkt het echt, voel je het in je lichaam,
het is een toneelstuk wat in je wordt opgevoerd.
En aan jou is de keuze of je nog langer mee wilt spelen,
of dat je gaat beginnen aan het ware leven,
zoals het voor jou is bedoeld.

Waar angst is, is moed.
Waar moed is, is vertrouwen.
Verschuif in jezelf.
Het bevindt zich allemaal in je,
nu op dit moment.

Lichtflits
Uit het boek: Lichtflits, Eigen-Wijsheid
www.lichtflits.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *