Helen Dowling Instituut

Waarom gaat er een deel van de opbrengst van de Bestralingskalender naar het Helen Dowling Instituut?

Na mijn laatste bestraling op 13 juli 2011 moest ik eerst bijkomen van deze periode van ruim 7 weken. Elke dag naar het ziekenhuis gaat je niet in de koude kleren zitten. In eerste instantie lag mijn focus op het lichamelijk herstel, maar langzamerhand besefte ik dat ik ook psychologische hulp nodig had. De diagnose borstkanker had meer met me gedaan, dan ik in eerste instantie wilde toegeven.

Ik had vanaf eind maart 2011 in de overlevingsmodus gestaan en ging me in de herfst van 2011 allerlei dingen beseffen. Bijvoorbeeld dat ik ontzettend geluk had gehad met mijn uitslag (geen uitzaaiingen etc.), maar dat het ook heel anders had kunnen aflopen. Mijn wereld stond op dat moment weer op zijn kop.

Via mijn mammacare verpleegkundige had ik in een eerder stadium al een folder van het Helen Dowling Instituut (HDI) gekregen, maar stoer als ik was dacht ik dat ik dat niet nodig zou hebben. De werkelijkheid bleek anders en was ik erg blij dat deze organisatie bestaat.

Het HDI schrijft onder andere op haar website:
“Wij helpen u omgaan met kanker. Maar ook uw gezin, partner en familie. 
Wanneer u hoort dat u kanker heeft, staat uw leven op zijn kop. Hulp zoeken is dan geen teken van zwakte. Want het hebben van kanker is een zware opgave. Wij helpen u en uw naasten omgaan met emoties zoals angst, vermoeidheid, stress en verdriet. We bieden professionele zorg in de vorm van individuele gesprekken, maar ook groepsgesprekken en internettherapie voor o.a. het verminderen van vermoeidheid en angst.”

“Het HDI is een GGZ instelling die gespecialiseerd is in de psycho-oncologie. Bij het HDI werken mensen die erg betrokken zijn bij jou en jouw naasten. Een half woord is genoeg om jouw gevoel, jouw angst, jouw zorgen en problemen uit te leggen.”

Zonder het HDI had mijn verwerkingsproces veel langer geduurd. Door het luisterend oor van mijn therapeut, zijn wijze opmerkingen etc. kwam ik er ook emotioneel weer bovenop.

Het HDI helpt meer dan 1.600 mensen per jaar. De zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar die vergoeding is te laag om kostendekkend te zijn. Door het HDI te ondersteunen met een deel van de opbrengst van de Bestralingskalender kunnen nog meer mensen gebruik maken van deze professionele zorg.

veer-krul-transparant