Kiezen / keuzes maken

Aankomende woensdag (15 maart 2017) zijn er verkiezingen in Nederland. Dan mogen we kiezen op welke partij onze keuze is gevallen om ons te vertegenwoordigen. Voor sommigen een makkelijke keuze, voor anderen een lastige.

Na mijn diagnose vorig jaar april, waarbij ik te horen kreeg dat er borstkankercellen in mijn rechterlong zaten, stond ik ook voor een keuze. Geef ik mijn genezingsproces uit handen en leg ik het in handen van de arts(en) of neem ik het heft in eigen hand en maak ik die keuzes, waarvan ik voel dat die goed voor mij zijn. Ik koos voor het laatste.

Kies niet met je hoofd, maar met je hart.
Je verstand is er om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.
Ton van der Kroon

Dat was mijn eerste keuze en er zouden er nog veel volgen.

De tweede keuze was om de vraag van de oncoloog om mee te doen aan een trial voor een nieuw medicijn met een volmondig nee te beantwoorden. Want door deze keuze kwam ik bij mijn derde en vierde keuze: ik kies namelijk voor het leiden van een kwalitatief goed leven en ik kies voor een complementaire wijze van therapie.

Bij de keuze voor het meedoen aan een trial zouden keuze 3 en 4 ontzettend in het gedrang zijn gekomen of beter gezegd voor mij onmogelijk zijn geweest. Ik koos daarom voor een hormonale therapie met aromataseremmers (eigenlijk een anti-hormonale therapie, want bij deze therapie worden het hormoon oestrogeen geremd, waardoor de kankercellen minder kunnen groeien of zelfs verdwijnen).

Ook heb ik gekozen voor een second opinion in een ziekenhuis in Duitsland (het Helios Klinikum in Krefeld), omdat men in Duitsland veel verder is met complementaire geneeskunde. Een keuze om er zeker van te zijn dat mijn ingeslagen weg de juiste was en gelukkig werd ik daar bevestigd in mijn keuze. En hoe! Het reguliere deel was hetzelfde als in Nederland, maar de bevestiging zat ‘m in het complementaire deel, namelijk:

 • Het gebruik van supplementen
 • Bewegen
 • Ontspanning
 • Volwaardige voeding (Vollwertkost in het Duits)

En niet uit te vlakken het feit dat ik het gevoel kreeg gezien te worden met al mijn vragen en onzekerheden.

Na de diagnose heb ik direct contact opgenomen met mijn orthomoleculair arts en mijn Chinees arts. Dezelfde personen die mij in 2011 ook geholpen en ondersteund hebben na mijn borstsparende operatie en de daarop volgende 33 preventieve bestralingen.

Van de eerste kreeg ik diverse supplementen voorgeschreven om mijn immuunsysteem te versterken en de kankercellen aan te pakken. En kreeg ik nog meer tips over mijn voeding.

Van de tweede kreeg ik in eerste instantie Chinese kruiden om het vocht bij mijn longen te laten verdwijnen en later andere kruiden om ook de kankercellen aan te pakken (een soort kruidenchemo, maar dan zonder bijwerkingen J ).

Ook kreeg ik vanuit mijn netwerk ondersteuning aangeboden op het gebied van reading/healing en biofotonentherapie. Ook daar hoefde ik niet lang over na te denken. Die keuze was erg makkelijk, namelijk DOEN!

Allemaal keuzes en mogelijkheden waarover ik in latere blogs meer zal schrijven.

Maar de belangrijkste keuzes die ik gemaakt heb, zijn dat ik geen strijd of gevecht aanga met de kankercellen. Want .. hoe zou ik dat moeten doen? Vechten en strijden tegen kost energie.
Dit schreef ik n.a.v. een reactie die ik kreeg waarbij degene mij sterkte wenste bij het opnieuw aangaan van de strijd tegen kanker: “Het is een hele uitdaging. Strijd voelt als vechten en dat kost energie. Het voelt voor mij als heel goed voor mezelf zorgen en alles doen om mijn lichaam zo te mobiliseren dat alle cellen weer met elkaar gaan samenwerken.“

En dat ik alleen nog maar dingen wil doen waar ik blij van word en die mij energie geven. Niet altijd even makkelijk, maar wel heel belangrijk voor me.

Dus het motto dat op mijn visitekaartje van dans Biodanza staat, namelijk ‘dans en vier het leven’ past helemaal bij mij!!!

 

Lucie

 

4 gedachten over “Kiezen / keuzes maken

  • Beste Madelon,
   De hormoontherapie die ik, vanuit het ziekenhuis krijg, is de behandeling met Letrozol. Een aromataseremmer. Een pilletje dat ik elke dag moet nemen.
   Het remt de oestrogenen. Dit omdat de borstkankercellen die in 2011 in mijn borst en afgelopen jaar in mijn long ontdekt zijn erg hormoongevoelig zijn.
   Hartelijke groet, Lucie

   • Dank je wel voor jouw snelle reactie. Ik ga het met de oncoloog bespreken.
    Heb jij last van bijwerkingen of zijn de bijwerkingen bij dit middel minder dan bij andere hormoontabletten?

    • Het enige wat ik op dit moment als bijwerkingen ervaar zijn opvliegers en vermoeidheid. Heb ook het gevoel dat alle dingen die ik ernaast doe (zoals in het blog beschreven) ook invloed hebben op het minder hebben van bijwerkingen.
     De vermoeidheid kan, volgens mij, ook komen doordat mijn lichaam heel erg hard aan het werk is om de kankercellen rustig te houden en/of te elimineren. Ook dat kost energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *